Παιχνίδια Γνωριμίας και εξοικείωσης.
Τις πρώτες μέρες στο σχολείο τα παιδιά νιώθουν στο σχολείο αμηχανία. Έξω από το σπίτι, μακριά από την οικογένεια, κάποια για πρώτη φορά μακριά της και φυσικά με άγνωστους συμμαθητές και δασκάλες που πολλές φορές αντικρίζουν για πρώτη φορά. Τι χρειάζεται για να σπάσει ο πάγος; Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωριστούμε. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωριστούμε, ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, είναι τα παιχνίδια γνωριμίας. Πολυάριθμα παιχνίδια, παραθέτω τα αγαπημένα μου των πρώτων ημερών:
1. Το χαμόγελο που ταξιδεύει.
Σε έναν κύκλο καθόμαστε όλοι οκλαδόν στο πάτωμα και δεν μιλάει κανείς. Κάνει την αρχή ο / η εκπαιδευτικός, σκουντάει το πρώτο παιδί και του χαμογελάει. Εκείνο με τη σειρά του, σκουντάει το επόμενο και μόλις εκείνο γυρίσει να το κοιτάξει, του χαμογελάει. Το ίδιο γίνεται μέχρι να το επαναλάβουν όλα τα παιδιά. Απλή άσκηση, χωρίς λόγια ( ιδιαίτερα ιδανική για τα ντροπαλά παιδιά , που δυσκολεύονται να μιλήσουν σε ανθρώπους δεν γνωρίζουν)
2. Κάνω μια γκριμάτσα, χαμογέλασε
Τα παιδιά και ο/ η εκπαιδευτικός καθισμένα οκλαδόν σε κύκλο. Δεν μιλάει κανείς. Το παιχνίδι ξεκινάει πάλι από τη δασκάλα. Σκουντάει το πρώτο παιδί και του κάνει μια αστεία γκριμάτσα, έτσι ώστε να καταφέρει να αποσπάσει το πηγαίο γέλιο του. Το ίδιο κάνει όλος ο κύκλος, προσπαθώντας κάθε φορά να μην επαναλαμβάνουν τις προηγούμενες γκριμάτσες.
3. Τι σου αρέσει πιο πολύ;
Στον κύκλο, περνάει η μπάλα από παιδί σε παιδί και το καθένα λέει το όνομά του και ό,τι ορίζει η δασκάλα κάθε φορά: π.χ. Ρωτάει η δασκάλα: "Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα" και το παιδί απαντάει: "με λένε Χριστίνα και μου αρέσει το κόκκινο", δίνοντας την μπάλα στο επόμενο παιδί , που θα πει με τη σειρά του πώς το λένε και ποιο χρώμα του αρέσει. Ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν:
"Πόσα αδερφάκια έχεις;"
"Ποιο παιχνίδι σου αρέσει πιο πολύ;"
"Ποιο τραγούδι σου αρέσει πιο πολύ;
"Πώς λένε τη μαμά σου;"
"Ποιος είναι ο αγαπημένος σου φίλος;"
"Τι μου αρέσει να κάνω μετά το σχολείο;"
"Αγαπημένο φαγητό;"
και άλλα πολλά...
Τα παραπάνω είναι παιχνίδια που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά και σε προγράμματα αγωγής υγείας, ιδιαίτερα για τα συναισθήματα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου